5 tips om CO2-neutraal te ondernemen

5 tips om CO2-neutraal te ondernemen

Foto

Het platform Klimaatplein heeft op haar website een stappenplan ontwikkeld voor ondernemers om CO2-neutraal te gaan ondernemen. In de praktijk kan vaak met eenvoudige maatregelen al het nodige bespaard worden. Loogies zet de vijf stappen op een rij.

5 tips om CO2-neutraal te ondernemen

Lees hier de tips en doe je er voordeel mee.


  1. Breng het energieverbruik van je organisatie in kaart
    Creëer inzicht en bewustwording door het energieverbruik van je organisatie en een specifiek product in kaart te brengen. In de markt bestaan verschillende rekenmodellen om dat te doen.  Ecochain help je daarbij. Lukt dat niet dan kunnen wij je daarbij ondersteunen.
  2. Bepaal hoe het energieverbruik verminderd kan worden. Ga alle facilitaire zaken af zoals verlichting, ICT, schoonmaak, afval, printpolicy etc. Breng structuur aan met de CO2-prestatieladder.
  3. Ga na hoe je zelf hernieuwbare energie kan opwekken. Overweeg zonnepanelen of participeer in een wind – of biomassaproject. Bekijk bij Energieondernemer het ‘Stappenplan Zonnepanelen voor ondernemers’.
  4. Compenseer nog niet te reduceren CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot van je wagenpark of vliegreizen kan gecompenseerd worden via allerlei initiatieven zoals Greenseat, Trees for All of Climex. Of start een Elektrische deelauto project. Elektrische auto’s stoten nul CO2 uit en door het delen worden aanzienlijke kosten bespaard.
  5. Communiceer je successen met je stakeholders. Klanten, medewerkers en andere belanghebbenden weten pas van uw successen als deze bekend zijn. Creëer een marketing – en communicatiestrategie en handel er naar. ​
  6. Verlichting Ondernemers kunnen tot 70 procent besparen op hun verlichting. Pas energiezuinigere varianten toe om te besparen, let op gedrag (‘niet verlichten is altijd besparen’) en plaats verlichting in meerdere groepen. Door bijvoorbeeld conventioneel TL-licht te vervangen kan al minstens 10 procent op de energierekening bespaard worden, afhankelijk van de grootte van het kantoor of gebouw.

Bron: Klimaatplein

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 2 =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.