C02 verminderen eenvoudiger dan je denkt

C02 verminderen eenvoudiger dan je denkt

Picture

In 2020 moet Nederland minimaal 25 % minder C02 uitstoten ten opzichte van 1990. Met het huidige beleid haalt Nederland met de grootste moeite niet veel meer dan een reductie van 17 %. In 1990 was de uitstoot 213 Megaton (MT). In 2020 wordt dat bij het huidige beleid 177 Mt (-17 %), dit moet naar 160 Mt. Nog 17 Mt te gaan.


Wat kunt u doen
Iedere Nederlander kan met weinig moeite een steentje bijdragen om deze doelstelling te realiseren zonder daarvoor te investeren.

Iedere Nederlander is verantwoordelijk voor 10 ton broeikasgassen per jaar. Met een beetje Googelen, bijvoorbeeld op milieucentraal.nl levert nuttige tips op.

Enkele voorbeelden:

  • Van de huishoudelijke apparaten behoort de wasdroger tot de grootste energieslurpers (7 % van het jaarlijks energieverbruik).  Een waslijntje kost niets.
  • Afwassen met de hand is in de meeste gevallen milieuvriendelijker dan met een afwasmachine.
  • Minder vlees eten is goed voor het klimaat. Tussen de 10 en 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van de veeteelt.
  • Groente en fruit uit de directe omgeving halen scheelt in het vervoer. Groente en fruit van het seizoen scheelt enorm in transport omdat ze van ver gehaald moeten worden.
  • Isolatie van huizen is belangrijk. Een goed geïsoleerde woning bespaard ruim 33 % op gas ten opzichte van een niet geïsoleerde woning. Een besparing realiseren kan ook door ‘s-avonds de gordijnen te sluiten. Ook het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen scheelt. in energieverbruik.
  • Veel verpakkingsmateriaal is overbodig. Producten worden onnodig dubbel verpackt of in te veel materiaal.
  • Ledlampen zijn de helft zuiniger dan spaarlampen. Ze zijn duurder, maar geven in het algemeen een prettig licht en gaan veel langer mee.
  • Op warmwater kan veel bespaard worden. Kort douchen helpt en moderne systemen waarbij warmte van wegstromend douchewater wordt teruggewonnen.
  • Apparaten in huis uitzetten in plaats standby helpt enorm.  Gebruik een bijvoorbeeld standbykiller. Een standbykiller is een apparaat dat het sluipverbruik van een televisie of ander apparaat voorkomt, door het toestel helemaal uit te schakelen wanneer het in de stand-by-stand staat. Wanneer met de afstandsbediening de televisie wordt aangezet, pikt de standbykiller het infrarode signaal van de afstandsbediening op, en zet de televisie weer stand-by. Door nogmaals op de afstandsbediening te drukken wordt de televisie dan echt ingeschakeld.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + achttien =


Vul ons contactformulier in