Energie bespaar tip van de dag

Energie bespaar tip van de dag

Zijn de energiekosten in je bedrijf of organisatie hoog? De belasting betaald mee bij investeringen in energie besparende maatregelen.

Duurzame energie gaat over energie uit natuurlijke bronnen: biomassa, zon, wind, bodem en water. Deze bronnen leveren elektriciteit, (bio)gas en warmte, of een combinatie daarvan. Door gebruik te maken van duurzame, hernieuwbare energie hebben we minder energie uit fossiele bronnen nodig. De voorraad kolen, olie en gas raakt ooit op en verbranding van fossiele brandstoffen schaadt het milieu.

De overheid wil investeringen in energiebesparende maatregelen, zonnepanelen en windenergie stimuleren. Een beter milieu komt immers de hele samenleving ten goede. Voor zowel particulieren, sportclubs als bedrijven zijn er verschillende stimuleringsregelingen voor de aanschaf van zonnestroominstallaties en wind op land die uw investering nog aantrekkelijker maken.

Zo zijn er verschillende belastingmaatregelen waarmee je fiscaal voordeel haalt bij investeringen in energiebesparende maatregelen. Je hebt de energie-investeringsaftrek (EIA), deze geldt voor bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Financiën en Ministerie van Economische Zaken erkennen. Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de VAMIL (vrije afschrijving milieu-investeringen).

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

MIA\Vamil is onder meer interessant voor ondernemers in de agrarische sector, de scheepvaart en de industrie. Ook ondernemers die investeren in duurzaam vervoer, mobiele machines, duurzame recreatie en duurzame gebouwen kunnen MIA\Vamil toepassen. De regelingen sluiten aan bij het Rijksbrede programma Circulaire Economie waaronder ook Biobased Economy.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 8 =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.