Energielabel utiliteitsgebouw verplicht

Energielabel utiliteitsgebouw verplicht

Foto

Een energielabel laat de energieprestatie van het gebouw zien. Ook maakt het energielabel duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse voor utiliteitsbouw loopt van A++++ t/m G, dus van weinig naar veel besparingsmogelijkheden.

Energielabel utiliteitsbouw verplicht
Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke  functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel; de allereerste energielabels uit 2008 verlopen in 2018.

Verplichting energielabel C kantoren 2023
Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling. Voor verdere informatie kunt u terecht op:

> Energielabel C kantoren

Maximale boete en handhaving
In de wet is een maximale hoogte voor een bestuurlijke boete opgenomen als u niet voldoet aan deze verplichting. Deze boete is voor rechtspersonen € 20.250 en voor natuurlijke personen € 405. De handhaving is in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij heeft al diverse boetes opgelegd aan eigenaren van utiliteitsgebouwen wegens de verkoop van een gebouw zonder energielabel. De hoogste boete in 2017 bedroeg ruim € 10.000.

Opstellen energielabel
Het energielabel kunt u laten opstellen door een energieadviseur met een BRL9500-03 certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. U schakelt zelf een energieadviseur in. De energieadviseur neemt een aantal kenmerken van het gebouw op. Na de registratie van het energielabel in de registratiedatabase (EP-online.nl) door de energieadviseur ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel.

Bij Loogies kunt u terecht voor het laten opstellen van een  energielabel van uw gebouw.  Wilt u energiebesparen en bijvoorbeeld een duurzaam gebouw. Met een energie besparingsadvies van Loogies weet u exact welke maatregelen u moet nemen om het hoogste rendement te bereiken op uw investering.  Kom nu in actie en bel met Peter van Oers voor een vrijblijvend gesprek.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 − een =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.