Gemeenten zien gat in grote zonneparken

Gemeenten zien gat in grote zonneparken

Duitse taferelen met landschappen vol zonnepanelen laten in Nederland nog wel even op zich wachten, maar een omslag in het faciliteren van grootschalige zonneparken lijkt op handen. Steeds meer gemeenten staan welwillend tegenover initiatieven voor zonnevelden, met soms wel 100.000 panelen.
Deze week maakte investeerder Solar-EW bekend dat het serieuze plannen heeft om in de gemeente Haarlemmermeer een zonnepark te realiseren ter grootte van 26 hectare (circa 52 voetbalvelden). 120.000 panelen moeten 15 MW aan energie opleveren, genoeg voor 4.500 huishoudens. Solar-EW tekende daartoe een samenwerkingsovereenkomst met Schiphol Area Development (SADC), eigenaar van de grond in het beoogde gebied bij verkeersknooppunt De Hoek (A4/A5), die Solar-EW gaat huren. De partijen zijn nu in constructief gesprek met de gemeente over het verkrijgen van een omgevingsvergunning, meldt de investeerder. Daarna kunnen ze een verzoek indienen voor de SDE+-subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken.

Eerder deze maand maakte Solar-EW bekend diezelfde subsidie is verleend voor een ander groot zonnepark van 20 hectare en met een vermogen van 10,8 MW, op het braakliggende bedrijventerrein van Groningen Westpoort. Groningen heeft daar de vergunning al voor verstrekt, meldt eigenaar Eric van der Gun van het bedrijf. Ook Emmen gaat met de investeerder in zee. De gemeente maakte vorige week melding van een samenwerkingsovereenkomst voor een park met vergelijkbare omvang.

Kentering in zicht

Het zonneveld in Haarlemmermeer zou het grootste zonnepark van Nederland moeten worden. Op dit moment is het zonnepark op het dak van de Floriade in diezelfde gemeente de grootste. De circa 20.000 panelen die 2,3 MW opwekken vallen in het niet bij de plannen voor De Groene Hoek. Van der Gun ziet dat er een kentering aan komt naar echt grote zonneparken. ‘Dit jaar zullen meerdere partijen daar plannen en subsidieaanvragen voor indienen. Wij verwachten dat er een enorme sprong zal worden gemaakt en de tijd is daar ook rijp voor: de techniek verbetert snel, er is rijkssubsidie en gemeenten zien dat ze flink kunnen verdienen aan de leges en aan verhuur van grond. Wij betalen het tienvoudige van een pachtende boer.’


Bron: Lees verder op Binnenlandsbestuur

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − zestien =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.