HANDEL IN EMISSIERECHTEN OP DE SCHOP

HANDEL IN EMISSIERECHTEN OP DE SCHOP

Foto

Het Europese Emissions Trading System (ETS) is de belangrijkste tool die Europa heeft om schadelijke uitstoot aan banden te leggen. Jammer genoeg werkt het systeem nog niet naar behoren. Greenchoice en WISE hebben een oplossing gevonden.

Emissierechten verscheuren
Om aandacht te vragen voor de huidige mankementen van het emissierechtensysteem starten Greenchoice en WISE een campagne. Vrijdag 23 februari stonden zij met een marktkraam bij het Binnenhof, waar emissierechten te koop zijn. Deze rechten kunnen ook online gekocht worden op de website Carbonkiller.org. “De verkochte emissierechten verdwijnen voorgoed uit de handel”, vertelt De Rijk. “Je kan één of meerdere emissierechten kopen om je achter de campagne te scharen. Maar bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook hun eigen CO2-uitstoot uitrekenen, om vervolgens het corresponderende aantal emissierechten uit de markt halen.”
Greenchoice koopt zelf duizend rechten op, gelijk aan duizend ton CO2. “Dat is ongeveer een groot binnenvaartschip, stampvol CO2”, zegt Den Boer. “We zijn ons er terdege van bewust dat de prijs van emissierechten hierdoor niet door het dak gaat, maar tegelijkertijd is iedere ton CO2 die uit de markt wordt gehaald mooi meegenomen.”Kopen van emissierechten
Momenteel worden er jaarlijks ongeveer 2,2 miljard emissierechten uitgegeven. De helft daarvan wordt ook nog eens gratis weggegeven. Er bestond altijd al een overschot, maar door de economische crisis van een paar jaar geleden kwamen er nóg meer emissierechten in omloop. Door het overschot aan rechten blijft de prijs van een C02 recht te laag waardoor de industrie niet gestimuleerd wordt om te investeren in energie besparende maatregelen of gebruik te maken van energie uit duurzame bronnen zoals wind of zon. De kostprijs schommelt nu tussen de 5 en 10 euro, wanneer de prijs stijgt boven de 35 euro zal de industrie gaan overwegen om maatregelen te nemen. Door het opkopen van emissierechten onttrek je rechten uit de markt waardoor het aanbod wordt verminderd. Bij een gelijkblijvende vraag zal de prijs voor C02 rechten gaan stijgen.

Ook Loogies heeft dit weekend emissierechten opgekocht om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

Help de energietransitie en koop emissierechten op de website carbonkiller.org . Samen maken we het verschil.

Met zonnepanelen een hoog rendement, produceert u duurzame energie en levert u een bijdrage in de klimaatdoelstelling.

Vraag nu een offerte voor een zonnepaneleninstallatie aan.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.