Huishoudens snel en goedkoop energie neutraal

Huishoudens snel en goedkoop energie neutraal

Foto

Integrale oplossing maakt Nederlandse huishoudens snel en goedkoop energieneutraal

Stichting Samen Energie Neutraal, de Afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en dutch hebben samen een oplossing ontwikkeld om Nederlandse woningen snel energieneutraal te maken.
Dat meldt Stichting Samen Energie Neutraal in een persbericht. De stichting werkte samen met de andere partijen in de projectgroep EEN. Het ministerie van Economische Zaken heeft in het kader van het Stem-programma het onderzoek gedeeltelijk gefinancierd.

De projectgroep EEN heeft een Quick-fit ontwikkeld, waarmee volgens de betrokken partijen zonder verhoging van de woonlasten woningen snel energieneutraal gemaakt kunnen worden. Daarvoor zijn er acties van huiseigenaren en andere partijen vereist.

Hybride warmtepomp
Huiseigenaren dienen een hybride warmtepomp te installeren. Volgens de projectgroep levert dit een energiebesparing van ten minste 50 procent op, ongeacht het woontype. Daarnaast kost het geen extra geld. Ook is het van belang dat huiseigenaren overstappen op duurzame energie.

Duurzaam gas
Opvallend is dat de partijen niet compleet van het gas af willen. Volgens hen is een overstap naar duurzaam gas gewenst. Daarbij produceren huishoudens gas met hun eigen afval als grondstof. Daarvoor is een versnelde invoer van nieuwe technologie nodig. Daar is een rol weggelegd voor de overheid en bedrijven.

​De verduurzaming van de gebouwde omgeving is binnen handbereik
De verduurzaming van de gebouwde omgeving is binnen handbereik, dat concludeert organisatieadviesbureau Berenschot op basis van een recent onderzoek.

Het organisatieadviesbureau onderzocht de verduurzaming van de gebouwde omgeving door middel van warmtepompen. Zij wilden met het onderzoek inzicht krijgen in de integrale kosten, CO2-reductie en implementatiemogelijkheden van de warmtepompen in de bestaande bouw.

​Vier mogelijkheden onderzocht
Zij hebben vier verschillende mogelijkheden onderzocht, waarbij steeds voor een andere warmtepomp, groeipad en penetratiesnelheid is gekozen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen all-electric en hybride warmtepompen. Hybride warmtepompen gebruiken nog een klein beetje gas.

CO2-uitstoot omlaag met 95 procent
Berenschot heeft berekend dat in 2050 met zowel all-electric als hybride warmtepompen de CO2-uitstoot met meer dan 95 procent omlaag kan. Zelfs met gebruik van de hybride warmtepomp kan de vraag naar aardgas versneld worden gereduceerd van 15 mrd kuub in 2017 naar mogelijk 1 mrd kuub aardgas in 2035.

Berenschot licht de conclusies toe in een whitepaper. Daarin worden de resultaten ook gevisualiseerd.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

Loogies helpt bij het verduurzamen van uw woningen of bedrijfspand! Vul hier uw gegevens in en wij informeren u vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes − zes =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.