
Toegestane technologieën
Er worden vooraf geen budgetten per techniek bepaald, maar alle toegestane technologieën dingen op basis van kostprijs mee naar een deel van het budget. Dit betekent dat projecten die voor een goedkoper subsidiebedrag inschrijven, meer kans hebben de subsidie te ontvangen. Dit is positief voor de energierekening van burgers en bedrijven en lokt innovatie uit. Overigens is het moment dat de projecten in productie zijn, pas het moment waarop ze SDE+-subsidie ontvangen.
Bijstook biomassa
Naast het grote aantal projecten voor zonne-energie is het opvallend dat het hoogste bedrag is uitgegeven aan projecten voor de bijstook van biomassa, ruim 2 miljard euro. Dat zet het totaal voor dit jaar op 3,6 miljard euro. Opvallend is het omdat veel wordt gediscussieerd over de duurzaamheid van bijstook van biomassa. In december riep een Kamermeerderheid het kabinet nog op om de subsidie voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales te stoppen. Want hoewel bij de verbranding van biomassa, zoals GFT-afval, mest en hout, minder van het broeikasgas CO2 vrij komt dan bij gebruik van kolen, ligt het rendement lager dan dat van steenkool. Daarnaast moeten centrales geschikt worden gemaakt voor de bijstook van biomassa. en centrales moeten geschikt gemaakt worden voor meestook. Omdat de verwachting is dat alle kolencentrales binnen afzienbare tijd gesloten zullen worden, is het nog maar de vraag of de bijstook van biomassa een nuttige besteding van de SDE+ subsidie is.
SDE+
In totaal is er met de SDE+ rondes, inclusief wind op zee vanaf 2008 tot en met de najaarsronde 2016 in totaal voor 25.314 projecten subsidie toegekend. Ongeveer 28% van deze projecten, is inmiddels gerealiseerd. 55% van de projecten is in de ontwikkelings- of bouwfase. Bij 17% van de projecten waarvoor een subsidiebeschikking is afgegeven is geconcludeerd dat realisatie niet mogelijk bleek. Deze beschikkingen zijn vervolgens ingetrokken. Sommige van deze projecten hebben in latere rondes opnieuw een subsidiebeschikking aangevraagd en gekregen. Dit betreft veelal projecten in de categorieën geothermie, biomassa en zonnepanelen.
Bron: Persbericht Rijksoverheid
Zonnepanelen en grootverbruik (> 3 x 80 amph)
Wij raden iedereen aan die geïnteresseerd is in zonne-energie en een grootverbruikers aansluiting heeft de SDE+ subsidie gewoon aan te vragen. Zonder deze subsidie kunt u nooit rendabel investeren en als u besluit om geen zonnepanelen aan te schaffen dan kunt u zonder kosten van de subsidie afzien.
Loogies heeft alle kennis in huis om u volledig te ondersteunen bij het indienen van een SDE+ subsidie aanvraag van uw zonnestroominstallatie. Wij kunnen de subsidie aanvraag voor SDE+ over de investering van een zonnepaneleninstallatie volledig voor u verzorgen. De SDE+ subsidie aanvraag services is gratis (vraag naar de voorwaarden).
Het enige wat wij hier voor nodig hebben is een indicatie van het aantal zonnepanelen dat op uw dak / stroomaansluiting past. Als u de subsidie toegewezen heeft gekregen kunt u serieus gaan nadenken of u daadwerkelijk wilt gaan investeren. U heeft na toewijzing van de subsidie een jaar de tijd om een zonnepanelen systeem aan te schaffen en nog eens twee jaar om het systeem te installeren.