Rotterdam presenteert duurzaamheidambities

Rotterdam presenteert duurzaamheidambities

Rotterdam wekt in 2030 meer energie duurzaam op dan de stad in totaal verbruikt. Die ambitie staat in het programma Duurzaam 2015 – 2018 ‘Duurzaam dichterbij de Rotterdammer’, dat wethouder Pex Langenberg donderdag 26 maart aan de stad heeft aangeboden.
Het programma geeft aan waar Rotterdam de komende jaren op gaat inzetten. De gemeente wil samen met bewoners en bedrijven aan de slag en zal meer dan voorheen initiatieven in de stad ondersteunen. Het streven is om duurzaamheid dichterbij de Rotterdammers te brengen, zo geeft de gemeente aan.

De gemeente wil door nu actie te ondernemen, de energiekosten in de komende jaren beheersbaar voor de inwoners houden en het wooncomfort verhogen. Zo wil Rotterdam dat de komende vier jaar ten minste 10.000 woningen energiezuiniger worden gemaakt, wat een besparing van 180 miljoen euro per jaar zou opleveren.

Alternatieve energie
Daarnaast zijn alternatieve energiebronnen van groot belang. Driekwart van de Rotterdamse daken is plat, wat volop ruimte biedt aan zonnepanelen, aldus de gemeente. Rotterdam wil in 2018 starten met het plaatsen van zonnepanelen, die in 2030 in veertig procent van de energiebehoefte moeten voorzien.

De energieopbrengst door wind in Rotterdam wordt tot 2020 verdubbeld en in 2025 wordt in de visie van de gemeente genoeg stroom opgewekt voor 200.000 huishoudens. Daarnaast moet in 2030 de helft van de 300.000 Rotterdamse huishoudens worden verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Consultatie
Naast schonere energie tegen lagere kosten draaien de duurzaamheidambities om “schone lucht, meer groen en droge voeten”, zegt Langenberg. Het programma is een consultatiedocument: bij de presentatie is aangegeven dat de gemeente in de komende periode inwoners, instellingen en bedrijven vraagt mee te denken om het programma te vervolmaken.

Het definitieve programma wordt voor het zomerreces aan de gemeenteraad van Rotterdam aangeboden.


Bron: Archtectenweb

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 10 =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.