Rotterdamse Klimaatoproep 2018

Rotterdamse Klimaatoproep 2018

Foto

Tijdens het Rotterdamse Klimaatoproep 2018 heb ik Burgemeester Aboutaleb nog gesproken over het project verduurzamen schoolgebouwen in Rotterdam.

Donderdag 25 januari was ik aanwezig bij het Rotterdamse Klimaatoproep 2018 tijdens het Ondernemers Ontbijt Rotterdam.  De Klimaatoproep is een oproep van een groep bedrijven en organisaties aan het gemeente bestuur en alle politieke partijen in Rotterdam om vol in te zetten op de sprong naar een circulaire en duurzame stad.  De volledige tekst van de oproep vindt je onder aan deze blog. Na afloop van het ontbijt heb ik de Burgemeester van Rotterdam gesproken over ons project Optimaal Onderwijs met een goed schoolgebouw Rotterdam wat wij voor de Gemeente Rotterdam en de St. Fokor hebben opgestart. Ik heb hem bedankt voor zijn bijdrage en hem geïnformeerd over de voortgang.  De Burgemeester heeft geregeld dat wij in contact kwamen met de juiste ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de schoolgebouwen in Rotterdam.

Verduurzamen Schoolgebouwen
Ons project Optimaal Onderwijs met een goed schoolgebouw gaat verder dan uitsluitend het verbeteren van een gebouw. Een duurzaam gebouw kan de tand des tijd doorstaan. Circulair gebouwd, bijna energie neutraal en met een fris binnenklimaat. Toekomst bestendig, dus geen gebruik van gas of andere fossiele energie. Een gebouw waarvan de functie eenvoudig kan worden aangepast aan de behoefte van haar directe omgeving.
Een gebouw met een maatschappelijke betekenis voor haar directe omgeving. Waar buurt bewoners en ouders trots op zijn. Waar mensen elkaar ontmoeten en naast onderwijs andere onderwijs gerelateerde diensten en maatschappelijke organisaties gebruik van kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld kinderopvang, bijles, jeugdzorg en een kinderarts.

Voortgang stagneert
Door de komende Gemeenteraad verkiezingen maart 2018 staat het project nu op een laag pitje. Dat is jammer, want de opgave is enorm en de deadline in 2050, dat alle gebouwen in Rotterdam energieneutraal zijn of, liever nog, energie producerend, verschuift niet.
Eind januari heb ik ook nog  met de directeur gebiedsontwikkeling Gemeente Rotterdam over het project gesproken . Hij ziet het belang dat het project niet moet stagneren door bijvoorbeeld een verkiezing. Het gaat om de toekomst van de stad en als wij ons laten afleiden wordt het erg moeilijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Hij was in ieder geval bijzonder onder de indruk van ons project. Op zijn verzoek zijn wij gestart met de uitwerking van een business case.

De volledige tekst van de Klimaatoproep

De volledige tekst van de klimaatoproep

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − twaalf =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.