Verduurzamen van zorgvastgoed. Begin op tijd!

Verduurzamen van zorgvastgoed. Begin op tijd!

Foto

Naderende energiedoelstellingen voor zorgvastgoed zorgen ervoor dat de zorg een behoorlijke nieuwe ambitie gaat krijgen. Net zoals de kantorenmarkt die in 2023 een C-label en in 2030 een A-label moet realiseren, is de verwachting dat de Nederlandse zorgvastgoedmarkt een vergelijkbare label-eis krijgt opgelegd vanuit het ministerie. Naast de Europese EED-richtlijn in 2015 zal ook de label-eis de sturing op het nemen van energetische maatregelen doen toenemen.

Heeft uw zorgvastgoed al een energielabel? Verbruikt uw zorgvastgoed meer energie dan gemiddeld? Is uw vastgoed duurzaam toekomstbestendig?

Verduurzaming doe je niet in één keer, maar vergt een plan. Diverse zorgorganisaties hebben conform de EED-richtlijn (verplichting sinds 2015) een Energieaudit laten uitvoeren. De huidige status van het vastgoed is hiermee soms al bekend, maar nu dienen de opgelegde erkende  maatregelen te worden gerealiseerd.

Selectieve verduurzaming vergt een analyse van het vastgoed en focus. Om de juiste beslissingen te nemen, moet het einddoel bekend zijn. De uiteindelijk geselecteerde investeringen zullen een combinatie van duurzaamheidsmaatregelen en vervangingsmaatregelen zijn.

Een relatie maken met de reguliere vervangingen uit het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een eerste stap. Het opzetten van een meerjarenbegroting en het inzichtelijk krijgen van de aankomende vervangingsmaatregelen is de start van een gedegen aanpak. De vervangingsmaatregelen vervangen door duurzaamheidmaatregelen geeft inzicht in de haalbaarheid op lange termijn.

Niet alleen een kostenpost

Verduurzaming van het vastgoed hoeft geen kostenpost te zijn. Het levert ook wat op. Het zorgt niet alleen voor een gezond en prettig binnenklimaat, maar levert ook een duurzaam rendement op de investering door de lagere energiekosten.

Wij helpen u graag bij het verduurzamen van uw vastgoed. Een quickscan met onze energietool geeft u een indicatief energielabel van uw vastgoed. Deze scan geeft u inzicht in de huidige status van uw vastgoed en de mogelijkheden tot verbeteringen. Daarnaast wordt er een inschatting gemaakt van de terugverdientijd.

Loogies helpt bij het verduurzamen van uw vastgoed
Van energieadvies, subsidies en financieringsadvies tot en met realisatie van de energiebesparende maatregelen en oplevering, Loogies verzorgt het hele traject naar een lager energieverbruik, lagere energielasten en verbetering van het binnenklimaat. Zo heeft u één aanspreekpunt tijdens het hele proces, sluit het advies naadloos aan op de uitvoering en heeft u voor de betaling en garantie met slechts één partij te maken.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − vijf =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.