Warmtepomp bespaart industrie energie en geld

Warmtepomp bespaart industrie energie en geld

Foto

​​Warmtepompen zijn een interessante optie voor de industrie. Investeren in deze warmtetechniek zorgt niet alleen voor een forse energiebesparing, maar levert op langere termijn ook geld op. Dat blijkt uit de ervaringen van bedrijven met de RVO-Gebruikersgroep Warmtepompen. 

Trobas Gelatine uit Dongen produceert hoogwaardige gelatine voor de levensmiddelen- en farmaceutische industrie. Momenteel gebruikt Trobas koeltorens. Het bedrijf wil die in 2017 vervangen door een warmtepomp.

Ad Schellekens van Trobas: “Wij draaien vrijwel 24/7. Dat zorgt ervoor dat we de investering van 500.000 euro binnen vier á vijf jaar terugverdienen.” De warmtepomp zal de temperatuur van het proceswater voorverwarmen tot 65⁰C. Op deze manier verwacht Schellekens ongeveer 20% te kunnen besparen op het totale aardgasverbruik.“

200.000 m³ minder gas per jaar
Ook geur- en smaakstoffenfabrikant Gidauvan uit Naarden bekeek diverse opties voor warmteterugwinning. De inzet van wamtepompen kan een flinke besparing opleveren. “Dan heb je het al snel over zo’n 200.000 m³ gas op jaarbasis”, aldus Jan van den Berg, projectmanager bij Gidauvan.

Een half miljoen besparen per jaar
Royal Cosun is een agro-industriële coöperatie van suikerbietentelers. Hieronder vallen bedrijven als Suiker Unie, Aviko, Sensus, SVZ en Duynie. Hun bio-ethanolfabriek in Anklam kan enorm profiteren van warmtepompen.

De productie van bio-ethanol draait daar namelijk het gehele jaar door. Mark van Dijk, coördinator van een team dat zich bezighoudt met procesmodellering en energiebesparing: “De besparing die wij kunnen behalen met de inzet van warmtepompen is nu bekend. In Anklam zal dat gaan om ongeveer een half miljoen euro op jaarbasis.”

Analyse warmtegebruik
Al deze bedrijven overwegen dus het gebruik van warmtepompen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Laat dan een analyse maken van uw huidige warmtegebruik. Zo krijgt u inzicht in de correcte  toepassing van warmtepompen in uw situatie.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 13 =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.