Wat is duurzame energie

Wat is duurzame energie

Energie die afkomstig is van bronnen die van nature aangevuld zijn binnen een mensenleven, zoals zonlicht, wind, golven, biomassa en geothermie.

Wat is dus niet? Energie die afkomstig is van bronnen die eindig zijn, zoals olie, steenkool, aardgas en uranium.

Verleden

Nederland heeft een rijke geschiedenis van het gebruik van windenergie, oorspronkelijk gebruikt om water af te voeren en graan te malen. Ondanks dit blijft Nederland achter meeste EU-landen in de productie van duurzame energie. Nederland bezit niet veel potentieel water- of geothermische energie, maar energie van de zon, wind en biomassa zijn nog steeds zeer praktische opties.

Heden

Nederland telt ongeveer 2000 windturbines (bijna 100 van deze zijn offshore) die meer dan 2000 MW opleveren, of rond 4% van de landelijk elektriciteit gebruik. Verder is er bijna 100 MW van elektriciteit uit zonne-en biomassa, elk.

Ongeveer 45% van het elektriciteitsverbruik van huishoudens in Nederland is afkomstig van duurzame energie. Veel van deze duurzame energie wordt ‘geïmporteerd’ uit andere landen, want Nederland produceert minder dan 5% van haar energie uit duurzame bronnen. Het is een lange weg te gaan als Nederland hoopt om hun doelstelling voor 2020 van 14% (totale energie uit duurzame bronnen) te bereiken.

Toekomst

Het ministerie van Economische Zaken heeft voor 2014 € 3,5 miljard beschikbaar gesteld voor het stimuleren van energie opwekkingsprojecten van bedrijven en (non-profit) instellingen via de SDE+. Tussen 0,08 en 0,12 € / kWh zijn beschikbaar gesteld voor wind op land.

Ook zonder subsidie zijn zonnepalen absoluut aantrekkelijk. Naast het feit dat zonnepanelen goed zijn voor de verduurzaming van ons land leveren ze ook nog eens goedkopere energie dan we gewend zijn.

Wie zonnepanelen heeft, betaalt voor een kilowattuur groene stroom op dit moment zeker 11 eurocent minder dan voor gewone stroom’, zegt Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie van zonnepanelenleveranciers. Een studie van het Vlaams Energieagentschap bevestigt dat zonnepanelen ook zonder subsidies veel geld opbrengen. Ze zijn nu goedkoper en leveren een veel hogere opbrengst dan vroeger.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − een =


Wilt u graag persoonlijk advies klik dan hier.