De hoogte van kosten voor energie, onderhoud en belastingen zijn grotendeels afhankelijk van hoe duurzaam een gebouw is. Hoe duurzamer het gebouw, des te lager kosten worden. Op energiekosten kun jij met gemak duizenden euro’s per jaar besparen. Niet voor niets wordt duurzaam vastgoed het ‘groene goud’ genoemd.
Wanneer is een gebouw duurzaam?
Om dat te beoordelen heb ik vijf logische duurzaamheidscriteria opgesteld:
1. Energiezuinigheid
Met energiezuinigheid van een gebouw wordt bedoeld dat er geen of nauwelijks energie nodig is voor het handhaven van een goede leefomgeving of werkomgeving in het gebouw, ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden. Om de warmtevraag te verminderen zijn goede isolatie, gebruik van triple glas en een goede luchtdichtheid bepalend. Dit alles is wel afhankelijk van het type en grootte van het gebouw.
2. Materiaal toepassing
Gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers.
3. GEzondheid in gebouwen
Energiezuinigheid en materiaal toepassing zijn criteria die veel mensen wel kennen als het gaat om duurzaamheid. De gezondheid in gebouwen is wellicht onbekend. Er is een aantal indicatoren opgesteld rondom dit criterium. Geluid, ventilatie en zonlicht zijn daar voorbeelden van. Maar waarom? Wat levert het op? Uit onderzoek blijkt dat duurzame gebouwen, dus met betere ventilatie, geluidsisolatie en aandacht voor de juiste hoeveelheid daglicht, het ziekteverzuim kunnen verlagen. Dit verhoogt de arbeidsproductiviteit dat volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid veel geld oplevert.
- Als het ziekteverzuim door gezondheid in gebouwen 1% daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks 2,6 miljard euro. Per werknemer komt dat op jaarbasis neer op een bedrag van ongeveer €400,-.
4. Gebruikskwaliteit
Dit betreft de toegankelijkheid, functionaliteit, technische kwaliteit, sociale veiligheid van een gebouw. Het doel is om gebouwen goed, toegankelijk en functioneel te maken: van een goede technische kwaliteit en in een veilige omgeving.
5. Toekomstwaarde
Wanneer we nog breder naar de term ‘duurzaam vastgoed’ kijken, komt ook de locatie van een gebouw aan bod. Dit gaat vooral over het criterium toekomstwaarde. Bedrijventerreinen langs de snelweg die specifiek voor een bepaald bedrijf zijn ontworpen, zijn niet duurzaam. Dit soort panden is vatbaar voor leegstand omdat de locatie niet toekomstbestendig is: bedrijven vestigen zich liever op andere plekken. Wanneer een pand niet gebruikt wordt, levert het niets op. Dat maakt een pand niet-duurzaam. Wel duurzaam zijn bedrijfspanden in gebieden waar mensen ook wonen, winkelen en reizen. Denk hierbij aan het gebied rondom een centraal station. Panden die daar staan, lopen minder kans op leegstand. Ze zijn dus toekomstbestendig. Voor een investeerder is dit erg belangrijk: het bepaalt mede hoe snel een pand verhuurd of verkocht wordt.
Wil jij weten hoe je kunt besparen op energiekosten?
Hebben we jouw interesse gewekt? Neem dan eens contact op met Peter van Oers van Loogies via telefoon 078-6440042 / 06-54622220 of email [email protected]
|
Loogies heeft een stappenplan naar duurzaam vastgoed ontwikkeld
1 |
|
3 |
Plan van aanpakEen roadmap wordt opgesteld om de gewenste besparingen te realiseren. Het Meerjaren Onderhoud Plan (MJOP) is hier een belangrijk onderdeel van. In geval van een pand met een eigenaar en huurder(s) moet ook overeenstemming bereikt worden over de te nemen maatregelen en verdeling en verrekening van de bijbehorende kosten en besparingen.
|
|